Go Back
1 / 12
2 / 12
3 / 12
4 / 12
5 / 12
6 / 12
7 / 12
8 / 12
9 / 12
10 / 12
11 / 12
12 / 12

Stadsvilla Sterkman

Rijke ruimtelijkheidAan de Heilooërdijk te Alkmaar is op een 10 meter breed kavel een vrijstaand woonhuis gebouwd. De opdracht kwam van een aannemer die voor zichzelf een huis wilde realiseren. Het programma was beknopt: De villa moest een keuken, woonkamer, werkkamer, masterbedroom met badkamer en nog een tweetal extra kamers met beadkamer bevatten. Wat betreft de vormgeving hadden we als architect de vrije hand!

De straat wordt gekarakteriseerd door kleine, smalle, vrijstaande woonhuizen met een diversiteit aan dakvormen en tussenruimtes van ongeveer één meter. Om het huis qua maat, schaal en ritme te voegen in het historische straatbeeld is het opgedeeld in twee helften met in hoogte verspringende schuine daken en een transparante tussenzone van een meter. !

De tweedeling is in de woning ingezet om een interieur vol beleving te realiseren. De tussenstrook aan de buitenkant van de woning correspondeert aan de binnenzijde met een over de hele hoogte van het huis doorlopende ruimte waarin trappen de verspringende vloeren van de beide woonhuishelften ontsluiten. In de ene helft van het huis is aan de voorzijde ter plaatse van de entree een anderhalve verdieping hoge entreeruimte gerealiseerd. Dat is riant binnenkomen! In de andere helft is aan de achtergevel een vide over de hele hoogte van het huis gerealiseerd. !

Dit stelsel van in elkaar grijpende vides en verspringende vloeren zorgen dat het huis van binnen één groot ruimtelijke feest is. Het is een dynamisch interieur van in elkaar overvloeiende ruimtes, zichtlijnen, relaties tussen de vertrekken en wisselende lichtinval. !

De gevel is gemaakt van een roodpaarse, glimmende steen die goed aansluit bij de gemetselde gevels van de bestaande woonhuizen. Door de reflectie van de steen veranderd het beeld van de gevel met veranderingen van het licht.

Locatie: Alkmaar
Grootte woning: 160 m2 m2
Grootte kavel: 330 m2