Go Back
1 / 4
2 / 4
3 / 4
4 / 4

DuinhuisjeDe eigenaren van een woonhuis in de duinen wilden een bijgebouw op het terrein, in gebruik als werkruimte en logeerruimte, geheel verduurzamen. Een klein deel van dit huisje is meer dan 400 jaar oud, de rest is er in de jaren 90 bijgebouwd. Dit is bouwkundig en bouwfysisch op een niet al te beste manier gedaan. Het huisje was slecht geïsoleerd en niet winddicht. Het binnenklimaat was dan ook niet goed.

Het oude deel bestaat uit steens metselwerk, aan de binnenkant was dit betimmerd met gipsplaat. De betimmering is verwijderd en vervangen door 12 cm hoogwaardige isolatie en nieuwe gipsplaten die betegeld zijn of bekleed met massieve bamboe platen.

De gevels van het deel uit de jaren 90 is op het stijl en regelwerk na gestript en voorzien van hoogwaardige isolatie, een dampremmende folie aan de binnenkant en een pavotex isolair dampopen, waterafstotende plaat aan de buitenkant. Daarop is een ventilerende houten gevelbekleding bevestigd.
Aan de binnenkant is een extra laag van circa 40 mm stijl en regelwerk aangebracht met een afwerking van massieve bamboeplaten. Deze laag wordt gebruikt voor leidingwerk en inbouwdozen voor de elektrische installatie. De kap van het huisje is aan de buitenkant voorzien van 12 cm hoogwaardige isolatie, de bestaande pannen zijn teruggelegd. De binnenkant van de kap is ook bekleed met bamboe.

Alle kozijnen zijn vervangen door nieuwe kozijnen van milieuvriendelijk Accoya hout, voorzien van triple glas, onder deuren geïsoleerde composiet onderdorpels en met borstweringen van geïsoleerde vlakke tricoya panelen.

Het huisje heeft een vloerverwarming systeem van Warp gekregen. Daarover wordt een milieuvriendelijke gietvloer van Senso aangebracht, een vloer die bestaat uit plantaardige olie, natuurlijke kwarts en pigmenten.
Een van de betegelde wanden van de compacte badkamer is voorzien van hetzelfde verwarming systeem van Warp.

Het huisje is ook van een gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning voorzien. En alle verlichting die toegepast wordt is uiteraard led verlichting.

Tot slot is er ook een bijzondere, compacte trap met kastruimte naar de entresolverdieping gemaakt en verschillende kasten en een keukenblok, alles van milieuvriendelijk massief bamboehout.

Locatie: Overveen